Zamknij X

INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES:

Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Gospodarka i finanse

  • 2015-12-15 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Stanowisko Konfederacji Lewiatan do projektu ustawy o podatku od niektórych instytucji finansowych

  • 2015-12-10 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Opinia w sprawie reguły wydatkowej

    Prawo i Sprawiedliwość przedstawiło, w formie inicjatywy poselskiej, projekt zmiany w art. 112aa ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych stabilizującej reguły wydatkowej (dalej: SRW), w którym modyfikacji ulega mechanizm regulujący dopuszczalny wzrost wydatków. Projekt wprowadza trzy nowe zapisy, wszystkie umożliwiające w praktyce podwyższenie dopuszczalnego limitu wydatków budżetowych w 2016 oraz latach następnych.

  • 2015-12-08 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Uwagi do projektu rozporządzenia w sprawie postępowania przed Rzecznikiem Finansowym

    Uwagi Konfederacji Lewiatan do projektu Rozporządzenia w sprawie szczegółowego trybu postępowania przed Rzecznikiem Finansowym w sprawie rozwiązywania sporów między klientem a podmiotem rynku finansowego

  • 2015-12-07 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Uwagi do rozporządzenia ministra finansów w sprawie opłat na Rzecznika Finansowego

    Uwagi Konfederacji Lewiatan do projektu rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie terminu uiszczania wysokości i sposobu obliczania należności na pokrycie kosztów działalności Rzecznika Finansowego i jego Biura.

  • 2015-11-10 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Opinia do projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z realizacją ustawy budżetowej (projekt ustawy)

    W Uzasadnieniu  do projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z realizacją ustawy budżetowej jej Autorzy piszą, że „przedłożone propozycje zmian niektórych ustaw znajdują swoje odzwierciedlenie i wymierną korelację w kwotach ujętych w projekcie budżetu państwa na przyszły rok lub wiążą się z prawidłową realizacją ustawy budżetowej na rok 2016."  To zdanie wskazuje, że jakiekolwiek uwagi do przedstawionego do zaopiniowania projektu ustawy nie są uzasadnione, bowiem budżet państwa na 2016 r. został już przez rząd przyjęty, a w nim zostały zapisane wydatki, które teraz wymagają zmian w innych ustawach. Formalność.

  • 2015-09-28 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Projekt ustawy budżetowej na 2016 - opinia

    Na podstawie art. 3 ust. 9 i 12 ustawy z dnia 6 lipca 2001 r. o Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych i wojewódzkich komisjach dialogu społecznego, Konfederacja Lewiatan przedstawia następujące stanowisko wobec przedstawionego przez stronę rządową Projektu ustawy budżetowej na 2016 wraz z uzasadnieniem.

  • 2015-08-06 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Uwagi Konfederacji Lewiatan do Założeń projektu budżetu państwa na rok 2016

    Polska gospodarka w 1 połowie 2015 r. stabilnie rosła, bazując na trzech głównych komponentach - spożyciu indywidualnym, inwestycjach i eksporcie netto. Nie ma co prawda jeszcze danych dotyczących wzrostu PKB w 2. kwartale br., jednak dostępne dane dotyczące sytuacji w sektorze przemysłowym, a także sytuacja na rynku pracy oraz wyniki sprzedaży detalicznej pozwalają prognozować wzrost gospodarczy w 1. półroczu br. na poziomie nie niższym niż w 1. kwartale br.

  • 2015-07-16 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Polsko-włoski szczyt gospodarczy w Mediolanie

    Budowa fabryki Fiata w Tychach i Ferrero pod Warszawą, bank UniCredit, producenci Mapei czy Indesit - to tylko wybrane przykłady inwestycji włoskich na terenie naszego kraju. Polskie firmy też coraz częściej spoglądają na włoski rynek. Warunki inwestycyjne i polsko-włoska współpraca gospodarcza są tematami rozpoczynającego się dziś przy okazji EXPO w Mediolanie Polsko-Włoskiego Forum Biznesowego z udziałem szefów Konfederacji Lewiatan i włoskiej Confindustrii, przedstawicieli biznesu i unijnej administracji.

  • 2015-06-10 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Opinia do założeń makroekonomicznych do budżetu państwa na 2016 r.

    Przedstawiamy opinię Konfederacji Lewiatan do założeń makroekonomicznych do budżetu państwa na 2016 r., propozycje poziomu minimalnego wynagrodzenia w 2016 r. oraz propozycja wskaźnika wzrostu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej.

  • 2015-03-31 Gospodarka i finanse
    Gospodarka i finanse

    Pracodawcy oceniają pierwsze pół roku rządu

    Ponad 50 proc. tego, co zadeklarowałam w exposé, zostało zrealizowane - oświadczyła premier Ewa Kopacz. Konfederacja Lewiatan bardzo dobrze ocenia program gwarancji de minimis. Natomiast projekt założeń do nowej ordynacji podatkowej na razie nie jest tym, czym rząd może się już pochwalić.

Przejdź do archiwum