Zamknij X

INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES:

Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Prawo pracy i rynek pracy

  • 2014-10-22 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Umowy na czas określony po nowemu

    Ministerstwo Pracy w projekcie nowelizacji kodeksu pracy zaproponowało, żeby można było podpisać maksymalnie tylko trzy umowy o pracę na czas określony, a łączny ich czas nie mógł być dłuższy niż 33 miesiące. Konfederacja Lewiatan uważa, że to nadmierna regulacja.

  • 2014-10-20 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Apel do posłów w sprawie „wolnych sobót”

    W związku z rozpoczynającym się we wtorek pierwszym czytaniem projektu ustawy w sprawie zasad rekompensowania dodatkowej pracy (tzw. wolne soboty) Konfederacja Lewiatan apeluje do posłów o nieodrzucanie go i skierowanie do dalszych prac w komisjach sejmowych.

  • 2014-10-17 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Opinia - Kodeks pracy w zakresie dotyczącym rozliczania czasu pracy

    W imieniu prawie 4000 przedsiębiorców zrzeszonych w Konfederacji Lewiatan, zatrudniających ponad 700 000 pracowników, wyrażamy pełne poparcie dla poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy Kodeks pracy w zakresie dotyczącym rozliczania czasu pracy (przedstawiciel wnioskodawców - Pani Poseł Katarzyna Mrzygłocka).

  • 2014-09-23 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Umowy zlecenia ozusowane od 1 stycznia 2016?

    24 września sejmowa Komisja Polityki Społecznej i Rodziny zdecyduje, czy nałożenie składki ZUS w umowach zlecenia zacznie obowiązywać od 1 stycznia 2016 roku. Wcześniej do takiego rozwiązania przychyliła się Podkomisja stała ds. Prawa Pracy. W ten sposób pozytywnie ustosunkowała się do postulatów przedsiębiorców, którzy wielokrotnie zwracali uwagę na znaczenie długości okresu przejściowego dla efektywności rynku pracy - podkreśla Konfederacja Lewiatan.

  • 2014-08-28 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Zbyt wysoka płaca minimalna dla cudzoziemców

    Minimalne wynagrodzenie wymagane do udzielenia cudzoziemcowi zezwolenia na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie o wysokich kwalifikacjach, w wysokości nie niższej niż 5475 zł jest zbyt wysokie - uważa Konfederacja Lewiatan.

  • 2014-08-27 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Zbyt szybkie oskładkowanie umów zleceń niekonstytucyjne?

    W przypadku ustawy dotyczącej ozusowania umów zleceń tylko 3 miesięczny okres vacatio legis stanowi naruszenie konstytucyjnych zasad ochrony zaufania do państwa i stanowionego przez nie prawa oraz dopuszczalności ograniczeń wolności działalności gospodarczej - uważa Konfederacja Lewiatan.

  • 2014-08-25 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Minimalne wynagrodzenie wymagane do udzielenia cudzoziemcowi zezwolenia na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy - opinia

    W nawiązaniu do pisma numer DP-I-0231-90/14/JG z dnia 17 lipca 2014 r., które wpłynęło do Konfederacji Lewiatan w dniu 22 lipca 2014 roku.

  • 2014-08-25 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Program działań Państwowej Inspekcji Pracy na rok 2015 - opinia

    W odpowiedzi na pismo (GPA/138-0311-16/14) z dnia 25 lipca 2014 roku, otrzymane w dniu 28 lipca 2014 roku w sprawie przygotowywanego programu działania Państwowej Inspekcji Pracy na rok 2015, uprzejmie informujemy, iż w opinii Konfederacji Lewiatan, w ramach programowanych działań kontrolnych i prewencyjnych, jako szczególne należałoby uwzględnić te obszary prawa pracy, w których zostały wprowadzone w ostatnim czasie zmiany.

  • 2014-08-21 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Pospieszne ozusowanie umów zleceń niewskazane

    Zbyt szybkie wprowadzanie składek ZUS w umowach zleceniach może zaowocować negatywnym wpływem na rynek pracy. Na skutki przyspieszenia reformy narażone są przede wszystkim osoby zatrudnione w sektorze: „administrowanie i działalność wspierająca" - wynika z ekspertyzy Warszawskiego Instytutu Studiów Ekonomicznych (WISE Institute) przygotowanej na zlecenie Konfederacji Lewiatan.

  • 2014-08-08 Prawo pracy i rynek pracy
    Prawo pracy i rynek pracy

    Określenie zadań powiatu finansowanych ze środków PFRON

    W odpowiedzi na pismo numer BON-VIII-2101-44(15)-MB/14 z dnia 24 lipca 2014 r. w sprawie konsultacji projektu rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Konfederacja Lewiatan przesyła następujące uwagi:

Przejdź do archiwum