Zamknij X

• 2013-12-12 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Ustawa o charakterystyce energetycznej budynków. Na co czekamy?

Koalicja Klimatyczna i Konfederacja Lewiatan wystosowały wspólny apel do wicepremier Elżbiety Bieńkowskiej w sprawie wdrażania ustawy o charakterystyce energetycznej budynków.

• 2013-12-11 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Backloading obniża wiarygodność systemu handlu emisjami

Parlament Europejski zatwierdził propozycję Komisji Europejskiej tzw. backloadingu, czyli czasowego wycofania 900 mln pozwoleń na emisję CO2. To złe rozwiązanie, bo obniża wiarygodność systemu - uważa Konfederacja Lewiatan.

• 2013-11-20 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Biznes prywatny o pieniądzach i inwestycjach w ochronę klimatu

• 2013-11-14 Środowisko i klimat

COP19 musi sprzyjać zrównoważonemu rozwojowi gospodarczemu

Polskie środowiska biznesowe oczekują, że szczyt klimatyczny COP19 okaże się znaczącym krokiem w kierunku stworzenia nowego, globalnego i prawnie wiążącego reżimu klimatycznego. W trakcie spotkania w Warszawie powinny zostać opracowane ramy na 2015 rok stanowiące dla gospodarki jasny i trwały sygnał, dzięki któremu biznes będzie w stanie zacząć planować swoje przyszłe działania i inwestycje - przekonuje Konfederacja Lewiatan.

• 2013-11-06 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Lewiatan chce uczestniczyć w pracach nad ustawą krajobrazową

Konfederacja Lewiatan, Polskie Stowarzyszenie Energii Wiatrowej i Polska Rada Koordynacyjna OZE apelują do marszałek Sejmu Ewy Kopacz o umożliwienie im udziału w pracach podkomisji nadzwyczajnej ds. rozpatrzenia prezydenckiego projektu ustawy o ochronie krajobrazu.

• 2013-10-25 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Ustawa krajobrazowa może zahamować inwestycje

Prezydencki projekt ustawy o ochronie krajobrazu może zahamować rozwój niektórych sektorów naszej gospodarki (np. energetyki, telekomunikacji oraz reklamy zewnętrznej), a także doprowadzić do ograniczenia kompetencji gmin w zakresie decydowania o powstających na jej terenie inwestycjach - uważa Konfederacja Lewiatan.

• 2013-10-10 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Europejski biznes zaniepokojony wynikiem głosowania Parlamentu Europejskiego nad dyrektywą o ocenie oddziaływania na środowisko

Europejska organizacja sektorowa zrzeszająca izby przemysłowo-handlowe EUROCHAMBRES oraz europejska organizacja pracodawców BUSINESSEUROPE wyraziły głębokie zaniepokojenie wynikiem głosowania na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego 9 października.