Zamknij X

• 2013-11-20 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Biznes prywatny o pieniądzach i inwestycjach w ochronę klimatu

• 2013-11-14 Środowisko i klimat

COP19 musi sprzyjać zrównoważonemu rozwojowi gospodarczemu

Polskie środowiska biznesowe oczekują, że szczyt klimatyczny COP19 okaże się znaczącym krokiem w kierunku stworzenia nowego, globalnego i prawnie wiążącego reżimu klimatycznego. W trakcie spotkania w Warszawie powinny zostać opracowane ramy na 2015 rok stanowiące dla gospodarki jasny i trwały sygnał, dzięki któremu biznes będzie w stanie zacząć planować swoje przyszłe działania i inwestycje - przekonuje Konfederacja Lewiatan.

• 2013-11-06 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Lewiatan chce uczestniczyć w pracach nad ustawą krajobrazową

Konfederacja Lewiatan, Polskie Stowarzyszenie Energii Wiatrowej i Polska Rada Koordynacyjna OZE apelują do marszałek Sejmu Ewy Kopacz o umożliwienie im udziału w pracach podkomisji nadzwyczajnej ds. rozpatrzenia prezydenckiego projektu ustawy o ochronie krajobrazu.

• 2013-10-25 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Ustawa krajobrazowa może zahamować inwestycje

Prezydencki projekt ustawy o ochronie krajobrazu może zahamować rozwój niektórych sektorów naszej gospodarki (np. energetyki, telekomunikacji oraz reklamy zewnętrznej), a także doprowadzić do ograniczenia kompetencji gmin w zakresie decydowania o powstających na jej terenie inwestycjach - uważa Konfederacja Lewiatan.

• 2013-10-10 Środowisko i klimat
    Środowisko i klimat

Europejski biznes zaniepokojony wynikiem głosowania Parlamentu Europejskiego nad dyrektywą o ocenie oddziaływania na środowisko

Europejska organizacja sektorowa zrzeszająca izby przemysłowo-handlowe EUROCHAMBRES oraz europejska organizacja pracodawców BUSINESSEUROPE wyraziły głębokie zaniepokojenie wynikiem głosowania na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego 9 października.